maanantai 15. lokakuuta 2012

Woody Allen: Vicky Cristina Barcelona


Woody Allenin elokuva Vicky Cristina Barcelona kertoo tarinaa kahdesta nuoresta yhdysvaltalaisnaisesta, Vickystä ja Cristinasta, jotka molemmat eri syistä mutta yhdessä matkustavat Barcelonaan. Toinen tekee tutkimusta Barcelonasta, toinen on luonteeltaan hieman levoton taiteellinen etsijä.
                                                                                                   
Naiset kohtaavat Barcelonassa tunnetun taidemaalarimiehen, joka on suorapuheinen, karismaattinen ja hyvin espanjalainen. He ystävystyvät keskenään. Itse asiassa molemmille naisille kehittyy romanttinen suhde taiteilijaan.


Maalarilla on kuitenkin intohimoinen ja ristiriitainen avioliitto takanaan. Elokuvan mittaan käy yhä selvemmäksi se, että tämä liitto ei ole vielä ohi. Taitelijan vaimo, Penelope Cruz, asteleekin ystävysten ja miehensä elämään varsin dramaattisin elkein.   

Elokuvassa puhutaan paljon ja miltei koko ajan, mikä on ominaista Allenin elokuville. Selvitetään tuntemuksia ja tarkoituksia intensiivisellä tarkkuudella. Dynamiikka rakentuu paljolti espanjalaisen ja yhdysvaltalaisen olemiskulttuurin erilaisuudelle.

Tutkijanaisen mies soittelee valloista ja raportoi innokkaasti työasioistaan. Samalla mietitään uuden talon hankkimista. Puheluun vastataan Barcelonassa edellä mainitun taiteilijan vaikutuspiirissä. Allen on tässä rakentanut alleviivaavan stereotyyppistä yhdysvaltalaisuutta ja espanjalaisuutta. Mutta erot korostavat molempien piirteitä ja syntyy herkullista vastakohtaisuutta. Seikkailujen jälkeen naiset palaavat kotiin entisiin elämiinsä kokeneempina.

Elokuvan kuvaustyö on vaikuttavaa. Samoin Barcelonan maisemat ja interiöörit ovat visuaalisesti upeita. Näyttelijävalinta, casting, on sekin mielestäni kohdillaan - näyttäviä ihmisiä ja loistavia näyttelijöitä. (Petri L.)  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti