maanantai 26. marraskuuta 2012

Arkhamin Kirjasto: Torches Ablaze

Mystiseltä kalskahtavan Arkhamin Kirjaston takaa ei valitettavasti löydy rokkaamaan innostuneita kirjastoihmisiä, vaan studio-olosuhteissa kahden hengen yhtyeenä operoiva kokoonpano koostuu poppareina paremmin tunnetuista Samae Koskisesta sekä Jussi Lehtisalosta. Metallimusiikilla on kuitenkin oma sijansa kummankin sydämessä ja lajityypin perinteitä kunnioittava Torches Ablaze -debyyttialbumi on pieteetillä ja huolellisella käsityömeiningillä kokoon runnottu paketti. Spinal Tapin henkeä on mukana jonkin verran, mutta kyse on silti tosi mielellä tehdystä tuotoksesta, josta osaavat kaikkein eniten nauttia ne, joiden soittimissa pyörivät aikoinaan taukoamatta Entombedin klassiset Left Hand Path- ja Clandestine -levyt. Junioreillekin on toki tarjolla rattoisa puolituntinen, mutta nykymetallin sieluttomaan mittatilaustuotantoon tai naurettavuuksiin menneeseen eeppisyyteen tottuneet voivat olla hetken ihmeissään Arkhamin Kirjaston vanhan koulukunnan rujon rappauksen parissa.

Suoraviivaisuudestaan huolimatta Torches Ablaze pitää sisällään harvinaisen vaihtelevaa biisimateriaalia. Rokkaavia iskusävelmiä ovat levyn avaava The Cult of No Return sekä Bitch from Hell, joista etenkin jälkimmäinen osoittaa, että pahimmistakin metallikliseistä saadaan edelleen osaavissa käsissä irti tuoreelta kuulostavaa tulkintaa. Sleeping Beauty puolestaan kierrättää hienosti 70-luvun brittiläistä hard rock -kitarariffiä ja vieläkin kokeellisempaa otetta tarjoavat Sea of Madness ja Speed, Yog Sothoth -biisit. Mukana on luonnollisesti myös perinteisen tylyä death metal -meininkiä Knights of Torment- ja Synthetic Death- kappaleiden muodossa. Ympyrän sulkee hienosti päätösraitana kuultava When the Light Is Dead and Gone, jonka pop- ja glam rock -koukkujen jälkeen levyn pistää mielellään soimaan vielä toisen kerran.

Hyvän musiikin lisäksi levy on tuotettu oikealla asenteella ja eläväinen äänimaailma paljastaa sävynsä etenkin paremmissa kuunteluympäristöissä. Erityinen kiitos täytyy antaa rumpuraidoille, joiden kristallinkirkkaat soundit on miksattu aivan piripintaan saakka. Samae Koskisen tykitys kannatteleekin kokonaisuutta parhaimmillaan kuin John Bonham -vainaan kunnian päivien kapulatyöskentely, vaikka teknisesti herrojen välillä on toki eroja. Rytmikitarat surraavat tukevassa Sunlight-rekisterissä, mutta sooloissa irrotellaan sitten ilmavammin. Lauluosuuksien L.G. Petrov -assosiaatiot eivät liene yllätä ketään. H.P. Lovecraftin tuotannosta inspiroituneita metallibändejä on maailmalla enemmän kuin tarpeeksi, mutta Arkhamin Kirjasto kiilaa onnistuneesti takavasemmalta aivan joukon kärkikahinoihin. (Tuomo L)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti