perjantai 9. toukokuuta 2014

Kerstin Ekman: Huijareiden paraati

Minä olen ponnistellut tämän omaelämäkerran kimpussa – tai biografian – hänen akateemista sanaansa käyttääkseni – kohta kolme vuotta. Näin pitkälle päästyäni tiedän, että osaan kirjoittaa ilman että hän häilyy niskani takana komentelemassa.”

Babba Andersson on ruma, lihava ja rääväsuinen nuori nainen, jonka suuri unelma on voittaa kuvalehden novellikilpailu. Tämä onnistuisi Babban mielestä helpommin, jos hänellä olisi sopiva ulkonäkö. Kirjallisuudenhistoriaa opiskeleva Lillemor Troj puolestaan on kaunis ja edustava, kuin luotu median lemmikiksi, joten naiset päättävät lähettää kilpailuun Babba Anderssonin novellin, mutta kuvassa kirjoittajana loistaa Lillemor Troj. Kahden naisen kirjallinen huijaus on saanut alkunsa.

Babba osaa todella kirjoittaa, ja niinpä tämä ovela kaksikko huijaa koko Ruotsin kirjallisia piirejä ja lukijoita vuosikymmenien ajan. Lillemor edustaa ja saa kirjallisuuspalkintoja ja lopulta hänet jopa valitaan Ruotsin akatemian jäseneksi. Babba seuraa sivusta juhlitun ”kirjailijattaren” voittokulkua, välillä huvittuneen kyynisesti välillä taas pientä kateutta tuntien. Häntä ei juuri julkisuus ja maine kiinnosta, eikä edes raha, näin ainakin Lillemor uskoo. Mutta Babba onkin saanut tarpeekseen ja uhkaa, kostoksi Lillemorin aiemmista yrityksistä lopettaa, paljastaa nyt koko huijauksen. Iäkäs Lillemor Troj istuu lukemassa Babban omalla nimellään kirjoittamaa käsikirjoitusta, jonka tarkoituksena on tuhota koko hänen maineikas uransa.

Kerstin Ekmanin kynä on edelleen loistavassa terässä tässä veijariromaanissa. Naisen elämä on usein teemana Ekmanin romaaneissa ja niin myös Huijareiden paraatissakin. Lillemor näyttää kärsivän ronskia Babbaa enemmän heidän huijauksestaan, ja myös yksityiselämässä tulee kolhuja toisensa jälkeen. Suojatussa porvariskodissa kasvanut tyttö menee naimisiin nuorena, eroaa, saa hermoromahduksen, ajelehtii 70-luvun poliittisissa aatteissa. Työläistaustainen Babba tuntuu porskuttavan eteenpäin ilman suuria tunnontuskia, vaikka varmaan välillä raivostuttaakin, kun joutuu koko ajan katsomaan, miten kunnian suosikkikirjoista saa Lillemor Troj. Tosin onhan Lillemorkin vaikuttanut tekstin syntymiseen kommentoimalla, korjaamalla ja oikolukemalla. Naiset käyvät keskenään kiihkeitä keskusteluja kirjallisuuden merkityksestä. Ekman riisuu kirjailijan ammatista kaiken hohdokkuuden, valaisemalla miten kirjailijan elanto koostuu pienistä tienesteistä kuten kansanopiston opetustehtävistä kirjoittajakurssien vetämiseen.

Huijareiden paraati kertoo eloisasti Ruotsin yhteiskunta- ja kulttuurielämästä ja sen muutoksista 1950-luvulta aina nykyaikaan asti. Tämä ajanjakso kattaa myös Kerstin Ekmanin pitkän kirjailijauran, joka alkoi dekkareista, kuten Babban ja Lillemorin tuotanto, jatkui laajoilla, 1900-luvun Ruotsia kuvaavilla romaaneilla ja huipentui 2000-luvulla loistavaan Sudentalja-trilogiaan. Kerstin Ekmanille on myönnetty kahdesti arvostettu August-palkinto ja Ruotsin akatemiaan hänet valittiin 1978. Tämä kaikki tapahtuu myös Lillemor Trojille Huijareiden paraatissa.

Mitä muuta kirjallisuus on kuin huijaamista, Babba tokaisee suutuksissaan Lillemorille, kun tämä omantunnontuskia potien uhkaa jälleen luopua leikistä. Kirjailijat saavat vaikutteita, he kopioivat, lainaavat, muuntelevat sanottavansa toiseen muotoon ja yrittävät miellyttää niin kustantajaa kuin yleisöäkin. Kirjailijan täytyy osata sekä kirjoittaa että markkinoida ja miellyttää. Babban ja Lillemorin sopimus hyödytti varmaan molempia, joten on mahdotonta sanoa, kumpi käytti hyväksi toista tai hyötyi enemmän. Ehkä mukanaan oli tullut vuosikymmenien kuluessa myös ystävyyttä tai ainakin yhteinen salaisuus kiehtoi ja yhdisti. Miksi siis lopettaa kun homma toimii! ”Heillähän on paljon töitä edessä.(Sinikka L)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti